En bygning som er underisoleret, er varm om sommeren, og kold om vinteren. Ældre bygninger er ofte underisoleret, og med stigende energipriser kan efterisolering af bygninger ofte være en god økonomisk investering, som i mange tilfælde har tjent sig hjem inden for en kortere årrække. Investeringen tjener sig hjem både på de lavere omkostninger til energi, men også fordi bygningen stiger i værdi.
Taget er den største klimaskærm på en bygning, og der udledes meget varme herfra, hvis det er underisoleret. Derfor er efterisolering af taget særligt vigtigt og en særdeles god investering, som virkelig kan mærkes i varmeregnskabet.
At renovere et tag, lige meget hvilken type tag, er en større omgang. Det koster mange penge, tager tid, og da bygningen som regel skal pakkes ind i stillads med overdækning, da det danske vejr ofte byder regn, bliver hjemmet omdannet til en byggeplads.
Kort fortalt – en tagrenovering være en hård proces at leve i. Så når man nu er i gang med en tagrenovering, er det en gylden mulighed til at efterisolere sit tag, som man ikke må forpasse.
Built-up tag er flade tage hvor tagdækningen er udført med tagpap. Build-up tag kan efterisoleres ved at lægge et nyt lag isolering udenpå og dække med tagpap igen. Vælger man at isolere indefra, kræver det, at der er plads til den nye isolering. Efterisolering indefra kan kun lade sig gøre, hvis der er plads til tilstrækkelig ventilation mellem isolering og tagkonstruktion og etableret en dampspærre. Indvendigt kan der også indblæses med granulat.
Et skråt tag kan konstrueres på mange måder, og derfor kan man også isolere på mange måder. De fleste skrå tage isoleres indefra, og fælles for dem er, at enten isoleres der på loftet eller den skrå flade. Har man ikke udnyttet loftet til bolig, vil man typisk efterisolere på loftet enten med batts eller indsprøjtet granulat. Har man derimod loft til kip eller udnyttet første sal til bolig vil man efterisolere hanebånd og bjælkespær, åsekonstruktion eller skunkrum.
Som noget nyt tilbyder Rockwool nu at genbruge gammel isolering og isoleringsrester fra byggeri. Stenuld kræver meget energi at producere og ved at genbruge gammel isolering kan vi i fællesskab nedbringe Co2 udledningen fra byggebranchen.